Verpassen Sie nicht die Möglichkeit einer Ratenzahlung von bis zu 9 Monaten !

Sağlıklı bir hayat sürmek için dikkat etmemiz gereken birçok detay var. Örneğin; kilomuza çok dikkat etmeliyiz. Sağlıklı gıdalardan yana seçim yapmalı, kızartmalardan uzak durmalı ve spor yapmalıyız. Tüm bunların yanında bağışıklık sistemimizi de güçlü tutmak zorundayız.

Bağışıklık sistemini etkileyen birçok nokta var. Bunların içinde uyku hiç aklınıza gelmiş miydi? Birçok kişiye sorduğumuzda hayır yanıtını alıyor olsak da uyku bağışıklık sistemini destekleyen en kolay alışkanlıklardan biridir.

Uyku; beyin ve vücudun dışarıdan gelen uyaranlara kısmen cevap vermediği dinlenme durumudur. Başta sinir sistemi olmak üzere vücuda birçok faydası vardır. Bir tek gece bile uykusuz kalmanın hem ruh hem de bedende dengesizliklere yol açtığı görülmüştür. Uykunun sadece dinlenmeye faydalı olduğu gibi bir bilgi kirliliği mevcuttur. En büyük yanlış bilgilerden biridir.


Bağışıklık Sistemi Nedir?

Vücudun kendini yabancı moleküllere karşı savunma sistemidir. Bu moleküller bazen virüs, bazen bakteri bazen de mikrop olabilir. Bağışıklık sistemi de vücudumuzu ayakta tutan, bu tarz durumlara karşı koruyan, sağlıklı tutan bir sistemdir. Vücut tüm organ ve hücreleriyle birlikte bu sistemi oluşturur ve dış etkilere karşı savaşır.


Uyku ve Bağışıklık Sistemi İlişkisi

Uyku ve bağışıklık sistemi birbiriyle bağlantılıdır ve birbirini beslemektedir. Araştırmalara göre yetersiz uyuyan birinin yeterli uyuyan kişiye göre hastalıklara, mikroba ve virüslere daha açık olduğu ortaya koyulmuştur. Aynı zamanda hastalık durumunda çok daha geç iyileştiği gözlemlenmiştir.

İyi bir uyku vücudunuzda birçok onarma etkisi gösterir. Tüm hücrelerin yenilenmesine, hastalıklarla savaşan savaşçı hücrelerin onarımına ve gelişmesine faydası vardır. Günde minimum 6 saat uyumanın bağışıklığı destekleyici etkisi olduğu gibi daha az uyumanın özellikle soğuk algınlığı ve akciğer hastalığına yakalanma riskini artırdığı gözlemlenmiştir.


Daha Kaliteli Bir Uyku İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Akşam yemeklerinizi hafif tutmaya özen gösterin. Ağır yiyeceklerden kaçının ve sebzeleri tercih etmeye dikkat edin.

  • Son yediğiniz yemek ile uykuya geçme süreniz arasında minimum 4 saat bırakmaya dikkat edin. Dolu bir mide ile uykuya dalmak güç olabilir. Ayrıca mide yemeği hazmetmeyle ilgilendiği için mide sorunları uykunuzu bölebilir.

  • Odanın loş, sessiz olmasına ve çok soğuk ya da çok sıcak olmamasına dikkat edin. Işık ve sese karşı hassasiyet varsa kulak tıkacı ve göz maskesi kullanabilirsiniz.

  • Biyolojik saatinizi takip edin. Her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmaya çalışın.

  • Uykuya dalma rutininizi oluşturun. Sizi en rahatlatan yöntemleri keşfedin.

  • Odanızda ekran bulundurmayın. Uyumadan en az 1 saat önce tüm ekranlarla bağlantınızı kesin.

  • Spor yapmayı ihmal etmeyin. Haftada en az 3 gün fiziksel aktivite önerilir.

  • Uyuyamıyorsanız 30 dakika içinde yataktan kalkın, ortamı havalandırın, kitap okuyun veya ılık bir şeyler için.

  • Gündüz uykularından kaçının. Özellikle geç saatlerde yapılan kısa uykular gece uykusunu bozar.

  • Uyku rutininizi hafta sonu da dahil korumaya çalışın.

  • Kafein tüketimini kontrol altında tutun, özellikle akşam saatlerinde.

  • Uykuya geçiş zorluğu çekiyorsanız meditasyon, nefes egzersizi ya da hafif yoga uygulayabilirsiniz.

Neueste Beiträge

Alle anzeigen

Çocuklar Gündüz Uykusunu Ne Zaman ve Nasıl Bırakmalı?

Çocuklar Gündüz Uykusunu Ne Zaman ve Nasıl Bırakmalı?

Birçok ebeveyn, çocuklarının gündüz uykusunu ne zaman ve nasıl bırakacakları konusunda merak içindedir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğu için bu süreç bireyseldir. Ancak genel olarak, çocukların gündüz uykusunu bırakma süreci belirli yaş aralıklarında gerçekleşir. Gündüz Uykusu Neden Önemlidir? Bebeklikten çocukluğa...

Weiterlesen

Kaliteli Uyku Büyüme Hormonunu Etkiler Mi?

Kaliteli Uyku Büyüme Hormonunu Etkiler Mi?

Bebekler ve çocukların gelişimi birçok etkene bağlı olarak ilerlemektedir. Beslenme ve psikolojik etkilerin yanında uyku düzeni de büyümelerine katkıda bulunmaktadır. Çocuğunuzun ne kadar uyuduğu önemliyken, hangi saatler arasında uyuduğu da çok önemlidir. Çünkü çocukların büyümesinde etkili olan büyüme ve gelişme...

Weiterlesen

Uyuma Süresi Bağışıklık Sistemini Etkiliyor Mu?

Uyuma Süresi Bağışıklık Sistemini Etkiliyor Mu?

Sağlıklı bir hayat sürmek için dikkat etmemiz gereken birçok detay var. Örneğin; kilomuza çok dikkat etmeliyiz. Sağlıklı gıdalardan yana seçim yapmalı, kızartmalardan uzak durmalı ve spor yapmalıyız. Tüm bunların yanında bağışıklık sistemimizi de güçlü tutmak zorundayız. Bağışıklık sistemini etkileyen birçok...

Weiterlesen